Jonny Mydland's Hjemmeside

 

SAUDA-bilder

 

I 1981 anskaffet jeg en god bunke postkort fra Sauda.  Senere har det kommet noen ekstra til.  Jeg går ut fra disse har en allmenn interesse for folk som har tilknytning til Sauda, og legger dem derfor ut her.  Klikk på miniatyrbildene for å åpne de scannede postkortene.  Jeg har valgt å ikke komprimere dem, og det kan derfor med analog linje ta noe tid før de åpner seg.  Men resultatet er kanskje verd å vente på?

 

Jeg er videre svært takknemlig for ALLE opplysninger om hvem som for eksempel bodde i hus som kan identifiseres på bildene.  Og er det noen som tidfeste bildene?  Det kan også være at noen av opplysningene nedenfor er feilaktige eller unøyaktige.  Rettinger er derfor også velkomne!  Jo flere opplysninger dess bedre!  Send opplysningene til jonny-m@online.no.  På forhånd takk!

 

Her er noen gode postkort fra Sand også!

Og her finner du bilder fra Erfjord.

Og her fra Jelsa.

Og her fra Suldal.

Cancellations from Ryfylke, included Sauda, you find here.

 

 

1. Åbøbyen.

 

2. Huset ved sjøen tilhørte Samson Hølland.

Det hvite huset framfor tilhørte Teodor Haugen.

Huset i bakgrunnen til venstre er Neset.

Huset helt i bakgrunnen ca midt på er Strånnå, eid av Per Fløgstad.

 

3. Åbøbyen.

 

4. Det første byggetrinnet for Fløgstad Skule, som vi ser her, sto ferdig i 1926.  Senere ble skolen påbygd to ganger, første gangen i 1932, så i 1936.  Arkitekten var bergenseren Torgeir Alvsaker (Sauda IV, s484).

 

5. Fløgstadhaugen, eid av Knut Fløgstad.

Nederst til høyre ligger Kalhagen.

 

6.

 

7. Fløgstad brnr.2

 

8. Huset i forgrunnen tilhørte Bertrand Bakka.

Ovenfor: Samuel Hølland sin gård (Kleppeker)

 

9. Huset i midten med kryss tilhørte Kornelius Åbø

Det hvite huset framfor tilhørte Anders Maldal

 

10. Åbøbyen.

 

11. I framgrunnen brnr.2 av Fløgstad.

Midt på, til venstre er huset til Kristian Fløgstad på Hølland.

 

11 A. Dette bildet er tatt noen år senere, fra nesten samme vinkel med kirken helt til høyre.  Gardshuset framfor kirken (brnr.2 av Fløgstad) er nå bare ett av mange bolighus rundt kirken.

 

12.

 

13. Fra Hellandsbygden.  Vi ser de tre husene som Saudefaldene satte opp for folkene sine nederst i midten, rett framfor det gamle tunet på Årtun.  Huset til venstre er det yngste av de tre, satt opp i 1916.

 

14. Brekke i forgrunnen

 

15. Espelandsdalen.

 

16.

 

17. Øverland i Hellandsbygd med brnr.1 (Bakka) til høyre og brnr.2 (Storeflåt) til venstre.

 

18. Åbø i bakgrunnen.

Fløgstad framfor.

Bildet er tatt fra Havnafjellet.

 

19. Høllandsfossen

 

20. Huset helt til høyre: Skorpe.  Huset med kryss nede i midten: Enok Andreas Løyning.  Bildet er tatt omkring 1925.  De to husene i nedre billedkant, huset rett ovenfor disse, klyngen av hus rett til høyre for kirkespiret minus det store hvite huset, det lille huset i svingen av gata til høyre og de to hvite husene til høyre for dette er alle bygd før 1920.

 

21. Turisthotellet, med gården til Tormod Risvold framfor.

 

22. Lokalene framst i bildet på begge sider av Høllandshavn tilhører H. Øgreid & Sønner Trelasthandel.  Imellom disse lokalene går altså Høllandshavn inn, og denne "fjorden" gikk mye lenger inn før de begynte å fylle i. 

 

23. Rødstjernet.

Til høyre: Noa Amdalsrøds hus.

 

24. Honganvik.

 

24 A. Bruresløret ved Honganvik.

 

25. Åbøbyen.

 

26. Fløgstadneset.

 

27

 

28.  Kalhagen.

Huset helt oppe til venstre tilhørte Tolleiv Fløgstad.

 

29.  Oversiktsbilde av Saudasjøen fra fjellsiden.  Tyskeranleggene på Nes helt til venstre.

 

30.  Skiftet Hølland / Fløgstad.  Til Fløgstad: To hus nederst, kirken og to hus nederst til venstre.  Til Hølland: Resten. 

 

31. Mosbakka mellom trærne.

 

32.  Skiftet ved krysset (framfor det røde huset i midten) Fløgstad / Hølland.  Vi ser Fløgstad Skule til venstre i midten.

 

33.  Saudasjøen sett fra Svandalssiden.  Vi ser turitshotellet på Risvoll - den store hvite bygningen til venstre,

 

34.  Hellandsbygda.  Årtun til venstre ved elva.  Handeland til høyre. 

 

35.  Åbøbyen.

 

36.  "Djuva", står det på dette postkortet.  Det ble vel helst skrevet Juva, der Juvastølasfossen (se senere) var et yndet motiv.  Det var opprinnelig gruveveien som slynget seg innover dalen her.  Denne ble senere utvidet til Hellandsbygd, og videre over til Røldal.

 

37.  Skutemiljø i Sauda 1917.  Slike miljøbilder er mer sjeldne å finne.

 

38.  Her befinner vi oss på kaien i Saudasjøen.  Dette er et ypperlig miljøbilde, men personene på bildet er vanskelige å identifisere selv med stor forstørrelse (klikk på bildet og prøv!).  Mange av personene er søndagskledde, og hest og kjerre står klar for å hente varer fra dampbåten, får vi tro.  Huset til venstre er Aasmund Rabbes hotell (startet i 1880).

 

39.  Postkort fra "Sandesjøen", feilskrevet for Saudesjøen.  Dette er før Turisthotellet, og med relativt liten bebyggelse langs sjøen.

 

40.  Postkort fra Saudesjøen.  Og her er Turisthotellet på plass!  Vi ser for øvrig lokalt badeliv i forgrunnen. 

 

41 Torger Kristian Johan Bakke  -”Christian Bakke”, f.12-10-1881 i Haugesund, død 1948. Far hans var Ola Torgersen Vanvik - ”Ola Bakke”, f.1841.  Christian reiste 14 år gammel til England, og var som voksen en tid reisekonduktør for Cooks reisebyrå.  Gift 1905 i Sand med Bertine Rongen. Far hennes var Ole Rongen, Evanger. Christian Bakke var hotelleier i Stavanger, på Nesflaten og i Sauda (Grand Hotell). Ved sønnen Olav Kristians dåp 1916 er faren nevnt ”Hoteleier Torgeir Kristian Johan Bakke” på Fløgstad. Han kjøpte nemlig et eldre hotell på Nesflaten og satte dette opp igjen på Vangnes vinteren og våren 1916. Han kalte det ”Grand Hotell”, men måtte gi opp driften etter bare ett år. Skiftende eiere har imidlertid drevet hotellet like til i dag. Christian kjøpte 1919 så eiendommen Ågård like ved Nordelvbrua av Udmund Hellemo. Her hadde han sitt nye hotell ”Bakkes Hotell”. Men etter et par år måtte han for andre gang gi opp hotelldriften, og eiendommen ble solgt i 1921 for 60.000 kroner (dette huset ble nå ”Folkets Hus” med kafé i andre etasje. Sommeren 1922 var første etasje innredet til møtelokale og kjelleren møtesal på 72 m2. Det var i bruk i 10 år til det ”Nye Folkets Hus” ble tatt i bruk et steinkast lenger nord i 1931 (Sauda IV, s357f).  Klikk på bildet og nyt detaljene inkludert bilen som står parkert utenfor!

 

42.  "Saunes Kolonien" sett fra Saudasjøsiden.

 

43.  Saudesjøen.  

 

44.  Fabrikken på Søndenå-Klubben, med Saudabyen i framgrunnen. 

 

45.  Nederste del av Kyrkjegata (senere Rådhusgata).  Det er "Hotel Saude" vi skimter i venstre billedkant.  I neste hus til venstre var der "Pensionat".  Vi skimter dessuten kirken bak i midten av bildet. Kirken fikk det spisse tårnet i 1921.  Det mindre huset på høyre side av gaten midt i bildet er Hilda Larsen sitt hus.  Dette sto med et hjørne ut i gata, og ble revet lenge etter 2.verdenskrig.

 

46.   Sauda. 

 

47.  Juvastølfossen. 

 

48.  Saudesjøen, sett fra Saudasiden.  

 

49.  Tyskerne forvandlet de sentrale delene av Nes til industriområde under krigen.  Vi ser for øvrig Turisthotellet helt til venstre. 

 

50.  Saudefaldene bygde hus til maskinistene sine på Sønnåhaugen.  Vi ser dette til høyre på bildet.  Dermed ble det tidlig et lite byggefelt her.

 

51.  Fløgstadhaugen oppe til venstre.  Og de sentrale delene av Sauda i midten.  Vi ser Øgreids lager nede til venstre.  Såvidt til høyre for midten ser vi kirken.  

 

52. Kirken nede til venstre.  Fabrikken i midten.  Og Øyrå fra kirken ned mot høyre.

 

53.   

 

54.  Hellandsbygd.  

 
   
 

***************************************************************

 
 

Toppen av siden

Tilbake til Indekssiden